Votul Online și Votul Electronic: Soluția pentru alegerile electorale

În secolul tehnologiei este nepermis să așteptăm ore întregi pentru a ne exercita un drept fundamental. Votul prin internet și votul electronic sunt soluția acestei probleme.

Apariția internetului a revoluționat întreaga lume aducând contribuții uriașe la dezvoltarea acesteia. Am putea umple pagini întregi cu beneficiile pe care super-rețeaua le oferă oamenilor, însă nu acesta este scopul acestui material. În schimb, vom vorbi despre cum puterea internetului va revoluționa unul dintre drepturile fundamentale ale omului și anume dreptul la opinie, dreptul de a vota.

Ultimele alegeri, europarlamentarele, au scos la suprafață o nevoie rapidă de schimbare în procedura de vot. Cozi interminabile, oameni care nu au apucat să voteze și o diasporă revoltată au fost câteva dintre urmările unei organizări defectoase ale sufragiului de pe 26 mai.

Sursă: recorder.ro

Viitorul procedurii de votare

Când vorbim despre viitor, ne referim la viitorul României, căci nu putem să avem aceleași perspective ca cele ale țărilor aflate la decenii distanță în ceea ce privește dezvoltarea pe orice plan.

Deocamdată, în România votul se face pe buletine de vot din hârtie, o metodă tradițională de exprimare a dorinței alegătorului, însă una necaracteristică secolului 21.

Există mai multe tipuri de modalități de votare moderne:

Scanarea optică (vot electronic)

Scanarea optică este cel mai utilizat mod de vot electronic. Avantajul pe care îl oferă este rapiditatea numărării voturilor, respectiv a sosirii rezultatelor. Țări precum Canada, SUA, Filipine și Coreea de Sud folosesc scanarea optică.

Înregistrarea directă (vot electronic)

Dispozitivele utilizate pentru înregistrarea directă a votului sunt relativ noi, însă multe dintre ele eliberează și o dovadă fizică (un buletin de hârtie) cu votul alegătorului pentru a combate o eventuală fraudă determinată de software-ul dispozitivului. Brazilia și India sunt două țări care folosesc la scară largă acest tip de vot electronic.

Și dacă tot am adus în discuție Brazilia, trebuie să știți că aceștia, începând cu 2018, au eliminat buletinele de vot din hârtie.

Votul prin internet

Sursă: CloudVOTE

Este evident faptul că votul prin internet este cel mai comfortabil. Nu este nevoie de deplasare la secția de vot și nu stai la coadă (doar dacă împarți același PC cu cineva). Această metodă a primit undă verde doar în Estonia – alte țări implementând-o într-un mod limitat -, deoarece ridică multe probleme în ceea ce privește securitatea votului. Hackerii au fost întotdeauna un motiv care a stârnit reticență asupra introducerii votului prin internet.

De asemenea, cumpărarea de voturi, respectiv frauda electorală, este încurajată având în vedere că votul se desfășoară din fața unui computer și nu este atât de discret. La urma urmelor, poți să fi mituit să votezi pentru un anumit candidat, însă când intri în cabina de vot, doar tu vezi pe cine pui ștampila. Lucrurile stau altfel în cazul votului prin internet. Cumpărătorul poate sta lângă tine pentru a vedea că îți duci promisiunea la bun sfârșit.

Acum, haideți să aruncăm o privire la impactul pe care modalitățile de vot moderne l-a avut asupra diferitelor state:

Țări care folosesc votul electronic în toată țara: Brazilia, Estonia, India, Venezuela

Țări care folosesc votul electronic doar în câteva regiuni: Canada, SUA, Peru, Argentina.

Țări în care a fost testat votul electronic: Bhutan, Marea Britanie, Italia, Norvegia, Kazahstan, Australia, Nepal, Filipine, Australia, Guatemala, Costa Rica, Ecuador, Rusia, Mongolia, Nepal, Bangladesh, Indonesia, Finlanda, Somalia, Elveția.

Țări în care votul electronic a fost oprit: Belgia, Franța, Olanda, Germania, Paraguay, Japonia

Estonia – un exemplu de urmat

Am văzut că Estonia este singura țară care folosește votul prin internet pe tot teritoriul țării, așa că este o idee bună să analizăm și să ne dăm seama cum putem și noi, românii, să introducem un astfel de sistem de vot.

Estonia este una dintre cele mai digitalizate state din lume. Un incredibil procent de 99% dintre serviciile publice sunt disponibile online. Un site din Estonia anunță:

Doar căsătoriile, divorțurile și tranzacțiile imobiliare necesită să îți părăsești locuința pentru a le duce la bun sfârșit.

e-Estonia.com

Doar gândiți-vă cât de ușoară poate fi birocrația pentru estonieni. Nu trebuie să te plimbi prin tot orașul ca să obții diferite documente, nu trebuie să stai la cozi la ghișee… ce mai… nici nu trebuie să te dai jos din pat.

În privința votului, Estonia se poate lăuda cu faptul că a fost prima țară din lume care a ținut alegeri prin internet în toată țara. Această realizare a avut loc în 2005, iar doi ani mai târziu estonienii au fost primii care au utilizat internetul în alegerile parlamentare.

Sursă: e-estonia

Procesul de votare este simplu. Alegătorii se loghează într-un sistem cu buletinul sau cu o cartelă SIM, votează, iar votul este trimis unei comisii, care are rolul de a număra voturile. Important de menționat este că voturile sunt în continuare anonime deoarece identitatea alegătorului este ștearsă de pe buletinul de vot digital înainte să ajungă la comisie.

Acum, poate vă întrebați cum combate statul estonian frauda electorală. Ei bine, aceștia au o regulă. Alegătorii pot vota între cea de-a zecea zi și cea de-a patra zi înainte de ziua votului. Totodată, ei pot să își schimbe opțiunea de câte ori vor în această perioadă. Astfel, dacă ești mituit să votezi pentru un anumit candidat poți să-ți schimbi opțiunea mai târziu.

Așa arată un buletin din Estonia. Nu foarte diferit de unul obișnuit, însă acesta conține un cip care face posibilă citirea sa de către un dispozitiv de citit carduri. Că veni vorba, pentru a putea vota de acasă, alegătorii trebuie să cumpere un cititor de carduri, care poate fi găsit la orice magazin de electronice.

Pe lângă votul online, aceste cărți de identitate moderne pot fi folosite pentru a călători prin Europa, pentru asigurări de sănătate, logarea în conturi bancare, semnături digitale și multe altele. 67% dintre estonieni folosesc buletinul în mod regulat pentru astfel de servicii.

Cât de eficient este votul prin internet?

Estonia are o populație de 1.316.000 de oameni. La ultimele alegeri, parlamentarele din 2019, au votat 887420 de estonieni, ceea ce înseamnă o prezență de 63,7%. Un procent foarte mare. Ca să ne dăm seama de impactul votului prin internet am analizat cifrele și aproximativ 28% dintre alegători au votat prin internet.

Votul prin internet este o soluție excelentă pentru a eficientiza procesul electoral, însă implementarea acestuia necesită o atenție sporită datorită problemelor de securitate ce pot interveni. În orice caz, dacă votul prin internet nu este încă o soluție viabilă, sigur pot fi făcute demersuri pentru introducerea votului electronic, care va reduce timpul de așteptare la secțiile de vot, atât pentru cetățenii aflați în țară, cât și pentru cei din diaspora.

Deocamdată, există propuneri legislative în Camera Deputaților cu privire la votul electronic și cel prin corespondență, deci până la următoarele alegeri ne putem aștepta ca, cel puțin pentru diaspora, să existe o alternativă la sistemul de vot clasic.


Surse informații: Lifewire, Britannica, e-Estonia, Valimised

Featured image: Image composite by Claudiu Pop / Surse componente: Satellite Today, World of weird things

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s