Automatizare: Febra joburilor a început

800 de milioane de oameni își vor pierde locul de muncă până în 2030 datorită investițiilor enorme în procesele de automatizare a joburilor. Scenariul din Terminator pare mai real ca oricând.

Datorită evoluției constante a tehnologiei, instituții și cercetători din diferite colțuri ale globului s-au văzut nevoiți să analizeze impactul automatizărilor asupra locurilor de muncă. Cifrele sunt alarmante.  Până în 2030, 800 de milioane de oameni (20% din forța de muncă) vor fi nevoiți să își cedeze jobul unui  robot, unei mașini sau unui simplu algoritm, care nu va întârzia dimineața, nu va obosi și nu va cere măriri de salariu.

Un alt studiu arată că unul din patru locuri de muncă va suferi schimbări majore în următorii 20 de ani. Merită să aruncăm o privire și la cercetarea realizată de Office for National Statistics a cărei rezultat este puțin misogin. Aceștia au descoperit că 70% dintre posturile cu risc mare de automatizare din Anglia sunt ocupate de femei.

Țările mai dezvoltate vor fi mai afectate de automatizări deoarece, în mod logic, au mai mulți bani de investit. Prin urmare, avantajul nostru – al românilor –, este că avem lucruri mai importante în care trebuie să investim cum ar fi autostrăzile, spitalele, instituțiile de învățământ etc.

Marile companii nu dau înapoi

Automatizarea joburilor rămâne desigur la decizia managerilor de businessuri, însă dacă jucătorii mari de pe piață evoluează, ceilalți nu pot decât să încerce să țină pasul sau să se îndrepte încet, dar sigur, spre faliment. 

Roboți mutând rafturi cu produse într-un depozit Amazon / Foto: Wired

Acest lucru se reflectă în politica de afaceri a majorității companiilor mari, care primesc cu brațele deschise inovațiile tehnologice. Un studiu al Proviti arată că cele mai mari organizații plănuiesc să investească între 10 și 20 de milioane de dolari pe an în tehnologie, în timp ce media pe 2019 este de 5 milioane de dolari. Cifrele uriașe nu sunt deloc surprinzătoare din moment ce printre beneficiile aduse de automatizare se numără productivitatea crescută, calitatea mai bună a produselor, o poziție puternică pe piață și o satisfacție mai mare a clienților.

Maja Korica
Profesor asociat la Warwick Business School

Ce e cel mai îngrijorător este viteza la care cei mai mari jucători introduc aceste schimbări. Dacă iei o companie ca Amazon, au introdus mai mult de 50.000 de roboți în 2017. Estimările sugerează că 20% din forța lor de muncă ar putea fi reprezentată de roboți. Cei cu putere politică și liderii de business-uri trebuie să se gândească la cum vor lucra împreună pentru a face față acestor probleme.

Joburi cu risc mare de automatizare

Se anunță vremuri grele pentru tinerii care vor să se angajeze timpuriu pentru a obține un ban în plus. Ospătarii, casierii și cei ce aranjează rafturile în hipermarketuri sunt primii la rând în ceea ce privește procesul de automatizare. În general, joburile care necesită puține cunoștințe și cele ce implică o rutină monotonă au cel mai mare risc de a fi preluate de inteligența artificială. De ce? Pentru că roboții la asta se pricep cel mai bine: să repete o acțiune simplă la nesfârșit.

Nu e neapărat despre faptul că roboții ne acaparează, ci despre faptul că acea rutină și sarcinile repetitive pot fi duse la bun sfârșit mai repede și mai eficient de către un algoritm scris de un om, sau de către o mașină cu o funcție specifică.

Office for National Statistics (UK)

La polul opus, se află joburile din domeniul medical și educațional, care necesită o adaptare în funcție de situația dată și un nivel ridicat de relaționare. De asemenea, meseriașii – instalatori, îngrijitori, grădinari etc. –, nu vor fi atât de afectați de automatizare.  

Oameni vs roboți la locul de muncă: 6 reguli nescrise

  • Fenomenul de automatizare se referă mai ales la înlocuirea muncii fizice deoarece oferă o mai mare precizie și viteză la un cost mai mic (dar există limitări)
  • Mașinile substituie sarcini, NU locuri de muncă
  • Automatizarea complementează munca omului
  • Automatizarea poate crește nevoia de forță de muncă
  • Dacă mașinile se ocupă de sarcinile de rutină, oamenii pot să creeze noi produse și să îndeplinească noi sarcini sporindu-se astfel inovația
  • Trebuie să se facă diferența între posibilitate tehnologică și realitate tehnologică

Ideea că putem fi înlocuiți de roboți este îngrijorătoare, însă oamenii au supraviețuit de-a lungul istoriei datorită puterii lor de adaptare. Revoluția industrială a mutat oamenii din ferme în fabrici creând noi locuri de muncă, iar computerul și internetul au deschis o nouă eră a joburilor. Astfel, piața muncii se află la pragul unei noi revoluții, de data asta provocată de fenomenul de automatizare.


Surse informații: McKinsey Global Institute. Brookings Institute, BBC (1), BBC (2), ZDNet, Wired.

Featured image: Image Composite by Claudiu Pop / Surse componente: Office Furniture Italy, TurboSquid, Rubicon Centre

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s